M is kunstenaar. Stadslandschappen fascineren haar eindeloos.  Ze maakt – op basis van foto’s – prachtige werken.

de andere kant van de stad

Verweesde gebouwen, verlopen industrieterreinen en lege pleinen intrigeren haar het meest. De andere kant van de stad. Het tegenover gestelde van citymarketing, maar prachtig. Het gaat haar niet zozeer om de  gebouwen, maar meer om de verhouding tussen licht en donker, de contrastwerking tussen details en het droombeeld dat ze opwekken.

blij en weemoedig

Beelden die tegelijkertijd blij en weemoedig stemmen. Ik heb een werk van haar.  Het strand van Coney Island,  met op de achtergrond New York. Het is niet druk, karresporen doorsnijden het zand. De mensen en ook de stad op de achtergrond zijn donker. ‘Droevige schoonheid’ noemt ze het.  En dat is het, dat is ook de stad.

onze dagelijkse stad

Maar dat is toch niet mijn dagelijkse stad, dat droevige en weemoedige. En ook niet de hare. Daar hebben we namelijk geen tijd voor. Zij vecht zich dagelijks per fiets vanuit het redelijk verre oosten naar het centrum. Een drukke route, maar met veel water langszij. Geeft toch een idee van frisheid.

‘s Avonds mag ze graag nog een stadswandeling maken. Voor de conditie en om te kijken.  Ik herinner me dat er – ’t is al een tijdje geleden –  een dik pak sneeuw lag.  Toen deed ze alles lopend.  Fántástisch!

Onze stad is eigenlijk Rotterdam, daar zijn we geboren en getogen. Stad van geen gezeik en nuchterheid.
Bij de les blijven en de humor er in houden. Dat is mijn vriendin ten voeten uit.